Tek


Tudi tek vsi poznamo. Vsaj mislimo tako, saj smo kot otroci ves čas tekali, kar tako, iz čistega veselja. Ko odrastemo, vsako stvar seveda zakompliciram. Tek je gibanje, ki omogoča hitrejše gibanje od hoje. Razlika med tekom in hojo je let. Tek namreč vsebuje fazo, trenutek, ko imamo obe nogi hkrati v zraku.  Pri hoji je vsaj ena noga ves čas v stiku s tlemi. Pri teku se veliko bolj izrablja prožnost kit in elastičnost mišic ne glede na hitrost teka, naj bo to »jogging« ali šprint.
Kot vsako gibanje ima tudi tek vrsto lastnosti, ki koristijo našemu zdravju:
-        ohranjanje teže ali izguba odvečne telesne teže
-        izboljšanje delovanja srca in ožilja
-        zniževanje holesterola v krvi
-        krepitev kosti in mišic
-        izboljšuje splošno telesno odpornost
-        izboljšuje samozavest

Tek je v zadnjeh nekaj letih postal ena najbolj privlačnih in najbolj množičnih oblik rekreacije za stare in mlade, ženske in moške, aktivne in manj aktivne. Tek je aktivnost, za katero ne potrebujemo veliko, dovolj so majica, udobne hlače in primerni tekaški copati. Obenem potrebujemo le cesto, bodisi asfaltno bodisi makadamsko, in zelo malo časa je že dovolj, da se predihamo, razgibamo in naredimo nekaj dobrega za svoje telo. Tako se bomo fizično in psihično počutili veliko bolje.Tek kljub vsem svojim dobrim lastnostim in navidezno enostavnostjo, skriva tudi pasti. Nekdo, ki je bil precej časa neaktiven in ima mogoče poleg tega tudi težave s prekomerno težo, bo težko tekel. Težko bo tekel daleč, še težje bo tekel hitro. Neizkušeni začetniki se velikokrat teka lotijo na napačen način. Zaženejo se v tek, nakar hitro omagajo, vse jih boli in tek se zdi najbolj zahtevna stvar na svetu. Takšni ljudje bodo superge vrgli v kot in se zleknili nazaj v fotelj. Vsa skrivnost je v postopnosti. Začeti je treba z malimi koraki, le tako se dosežejo veliki rezultati. Najbolje se je vključiti v lokalno tekaško skupino. Tek je resda individualni šport, a lažje je teči v skupini istomislečih »enakociljnežev«. Družba deluje motivacijsko. A to še zdaleč ni dovolj za to, da bi v teku uživali. Pametno je teči v čimbolj homogeni skupini, s tekači, ki imajo nam podobne sposobnosti in cilje.
Potrebujemo pa še nekoga, ki nam bo lahko svetoval, nas popravljal in motiviral. Trener nas bo priganjal do prave mere, nas naučil pravilno teči, nam svetoval pri nakupu opreme, prehrani, vajah za moč, gibljivost in agilnost, dihanju in splošnem gibanju med tekom, obenem pa bo naš prijatelj in opora v težkih trenutkih. Tako bomo hitro napredovali do naše prve prave tekaške izkušnje. In le tako nas bo nasmeh spremljal preko vsakega tekaškega koraka, ne le ob dosegu zastavljenega cilja.