Plačljiva Pokljuka

Posted by Športni klub Izza ovivnka on januar 16, 2017
Zdaj, ko je res zapadlo malo več snega, se lahko končno odpravimo na bele poljane na takšnih ali drugačnih smučkah. Nekateri obožujemo tiste ožje, tekaške smučke, drugi pa širše, za alpsko ali turno smučarijo. Za oboževalce tekaških imamo novico, ki je rekreativne tekače "špiknila" že pred mesecem dni: 

Uporaba prog na Pokljuki je plačljiva. 

Nekateri so bili presenečeni in so novico sprejeli s slabo voljo in negodovanjem, drugi pa na to gledamo drugače. Zdi se nam ustrezno, da plačamo. Proge se navsezadnje ne urejajo in teptajo same, kajne? Tudi zasneževanje (ko in če je potrebno) ni zastonj. 

Več podrobnosti o plačevanju na Pokljuki lahko vidite na spletni strani www.center-pokljuka.si. Iz prve roke pa smo izvedeli, da so plačljive vse proge: biatlonski center, proga do planine Javornik, planine Konjščica in Mrzlega studenca. In potem se človek vpraša, kako bodo nadzorovali plačevanje... V praksi se kontrola za zdaj vrši le na področju biatlonskega centra. Ko bodo uvedene magnetne vozovnice, naj bi se nadzor vršil predvsem na ostalih progah, medtem ko bo za 'red' na področju biatlonskega centra skrbela mehanizacija. Uvedli bodo namreč čitalce vozovnic.V vsem tem vidimo samo eno neprijetnost; če bi rad tekel npr.od Mrzlega studenca na planino Javornik, se moraš najprej peljati do Rudnega polja in tam kupiti karto. Vse skupaj vzame nekaj več časa, nanese nekaj več kilometrov, zahteva nekaj več organizacije in seveda stane tistih nekaj evrov. Kar ni nič groznega, če za to dobiš vrhunsko urejene proge v okviru možnega, da ne omenjamo užitka ob teku in dobrega počutja po njem. Ne dvomimo, da se bodo ljudje delali "francoze" in se izmikali potrebnemu, a bolje plačati, kakor pa tvegati, da te po Pokljuki potem lovi kak "medved". 
Za vse, ki pa raje denar porabijo za kaj drugega (parkirnino, čaj, kremšnito...), pa še vedno ostanejo druge, tudi super tekaške proge. Naj omenimo le nekatere; pri Ponci na mejnem prehodu Rateče (Rateče, Planica, Tamar), Bloke (Nova vas z okolico), Ovčja vas (v Italiji), Jezersko, Vojsko, Logatec, Roglja, ... in še marsikakšna. Vsaka ima kakšno slabost ali prednost, zato se vsak odloči za sebi najljubšo, še lepše pa je iti vsakič kam drugam.