Naš glas seže...

Posted by Športni klub Izza ovivnka on november 30, 2016
Naše prispevke lahko prebirate tudi v lokalnem časopisu, saj nismo omejeni le na "elektroniko". V tokratni, se pravi, novemberski številki mesečnega časopisa Naš časopis smo na strani 76. Za tiste, ki pa vseeno radi berete na računalniškem ekranu, tablici ali telefonu, pa vsebina članka sledi v nadaljevanju. Prijetno branje vam želimo! ;) Z nordijsko hojo na Kras

Nordijske hoja je super! Čeprav se v jesenskem in zimskem času večina vadb odvija v telovadnih dvoranah, se mi z večjim veseljem in polnim zagonom raje gibljemo v naravi. Mnenja smo namreč, da je gibanje na svežem zraku bolj prijetno in tudi bolj zdravo. Poleg tega ni gneče ne za razgrnitev telovadne podloge niti čakalnih vrst pri fitnes napravah. Vse kar potrebujemo za dobro vadbo, so dobra oblačila, palice za nordijsko hojo in čelna svetilka. Slednjo potrebujemo le na vadbi med tednom, ko je dan prekratek za naše podvige, sobotno vadbo pa opravimo že dopoldne, tako da lučke ne potrebujemo. In ravno dopoldne zadnje sobote v oktobru smo izkoristili za daljši nordijski pohod na posebaj izbrani lokaciji, na Krasu.

V Sežano smo prišli že nekaj pred 9. uro in ker zrak ni bil ravno topel za "zabušavanje", smo se hitro podali na pot. Gneče ni bilo, pravzaprav kar nekaj časa nismo srečali prav nikogar in tako smo lahko mirno poslušali jutranje ptičje petje po grmovju orleške gmajne. Prva pavza je bila namenjena razgibavanju in ogrevanju, pa tudi, da odvečna oblačila potlačimo v nahrbtnike, po tem pa smo nadaljevali pot proti Bazovici. Ob prijetnem klepetu in solidnem tempu niti opazili nismo, kdaj smo prečkali državno mejo. Kaj hitro smo prišli tudi do glavne ceste, ki pelje proti Padričam in Trebčam, a ker ne maramo asfalta, smo se obrnili in se vrnili po delno isti poti. V Bazovici smo si privoščili le krajši počitek za požirek vode. 
Nazaj grede smo si podrobneje ogledali tablo z zemljevidom in malenkost prilagodili sprva začrtano pot. Nad novim izborom smo bili vsi zadovoljni, čeprav je bila pot manj ravninska. Pričakali so nas rahli klančki, ki pa smo jih s spremembo tehnike nordijske hoje premagali popolnoma brez dodatnega napora. 
Zdrav duh v zdravem telesu; spotoma smo nabrali še nekaj vejic divjega timijana, ki je prav omamno dišal. Pa da ne bo kdo mislil, da smo izropali ves Kras. Nikakor ne, ker spoštujemo naravo! Za vsakega par vejic je bilo dovolj. 
Med rdeče-oranžno-rumenimi grmi ruja smo se spustili do Orleka. Pohodniki so priznali, da se šele na tako dolgih pohodih zares dobro občuti, kako s pravilno tehniko hoje obremenimo zgornji del in razbremenimo spodnji del telesa. To pa je bistvena lastnost nordijske hoje.
Vseh 90% naših mišic je bilo na koncu prijetno utrujenih. Pa da še povemo, koliko kilometrov smo prehodili; naneslo jih je 16. Ta sobota je bila trening in prijetno druženje, poleg tega pa je »nordijskim pohodnikom« dala ogromno motivacije za zdrav način življenja in gibanje na svežem zraku, pradvsem pa ohranjanje fit kondicije z nordijsko hojo.

Podoben izlet planiramo tudi konec novembra ali v začetku decembra, odvisno od vremena. Vsekakor pa bo dvakrat tedensko potekala vadba nordijske hoje na domačem terenu, ne glede na to, da je zima pred vrati. Smo zagovorniki gibanja na prostem. Kadar koli se nam lahko pridružite, le sporočite nam prej. Vabljeni tudi, da nas kontaktirate za ostala vprašanja. Dosegljivi smo na www.izzaovivnka.si in na naslovu izzaovivnka@gmail.com. Veseli vas bomo!Barbara Š., ŠK Izza ovivnka