Voda in vlaga nam ne prideta do živega!

Posted by Športni klub Izza ovivnka on oktober 26, 2016
Vsi poznamo neprijeten občutek, ko nam že najmanjša količina vode v okolici premoči čevlje. O posledicah sploh ne bom pisala. Je pa dejstvo, da je na tržišču že kar nekaj materialov, ki nam omogočajo, da bodo naša stopala ostala suha, tudi ko dežuje ali pa hodimo le po mokri travi. 
Sploh zimska obutev je največkrat usnjena ali vsaj kombinirana z usnjem, usnje pa zahteva kar nekaj nege. Ali smo dovolj skrbni in ali sploh vemo, kako ravnati z našimi novimi čeveljci, da nam bodo čim dlje in čim bolje služili? Nekaj hitrih napotkov. 

1. Pred prvo uporabo je pametno obnoviti impregnacijo. Ob nanašanju sredstva moramo biti pozorni, da bo le-to prišlo do vseh težje dostopnih delov. Še posebaj v predelu na jeziku, zaradi česar je treba odstraniti vezalke. 

2. Po uporabi, moramo obutev pustiti, da se posuši in prezrači. A nikar čevljev sušiti v bližin neposrednih virov toplote. Mokro usnje se namreč hitro skrči in lahko razpoka. 

3. Ko čevlje čistimo, uporabimo krtačo. Lahko tudi vodo in čistilo za čiščenje obutve. Ker čistila pore v usnju odprejo, jih moramo potem spet "zapreti" z impregnacijskim sredstvom. 

4. Usnje je treba redno negovati, saj se sicer trga in poka, postane krhko in tako se čevlji močno poškodujejo. Usnje mora ostati prožno. 

5. Sredstva na osnovi masti in olj niso primerna, saj usnje postane premehko, pore v usnju pa se zamašijo. 

Će čevlji škripajo, to pomeni, da je čas za uporabo kreme za nego usnja. Vedno uporabljajte impregnacijski sprej, ki bo poskrbel za odboj vode in umazanije, ter kremo za vlaženje usnja. 

Obutev z Gore-Tex membrano ne zahteva dodatnih ukrepov za vzdrževanje. Neustrezno vzdrževanje usnja lahko poškoduje membrano in jo naredi neuporabno. 
Tekstilne materiale na obutvi je tudi potrebno redno impregnirati za boljšo odbojnost vode in umazanije. V ta namen je treba uporabiti sprej za impregnacijo tekstila. Kaj pa oblačila? 

Tu se zadeva malce zakomplicira, ker za oblačila poznamo že celo množico vodoodbojnih materialov in vsak ima malce drugačno tehnologijo. Pa vendar, potrebno je prebrati navodila proizvajalca in priporočila čim bolj dosledno upoštevati. Najbolj znan je Gore-Tex, ki ima tudi če kar nekaj variant (Performance Shell, ProShell, Paclite, Gore-Tex Softshell, DryLoft...). Naj omenim tri znamke oblačil, ki so razvile svoje vrste membran, ki pa niso nič slabše od Gore-Texa in njegovih različic. The North Face uporablja Hyvent tehnologijo, Hyvent DT in Hyvent Alpha. Patagonia ima svojo H2No tehnologijo, znamka Marmot pa uporablja svoje tri membrane: Precip, Membrain in Membrain Strata

Ne glede na to, kako se reče tistemu, ki vas ohranja suhe in deževnih in snežnih dneh, velja za svojo obutev in oblačila primerno skrbeti. Primarno zato, da bodo dolgo časa lepa in funkcionalna. Pa seveda, ker niso poceni. Cene takšnih oblačil se začnejo pri približno 250€, zgornje meje pa praktično ni. 

No, v skrajni sili bomo pod dobrim starim polivinilom ostali vedno suhi.

Samo primer: moška jakna na slikci v spletni trgovini stane skoraj 750€ in pod njo naj bi ostali suhi. 

ARC'TERYX - Alpha SV Jacket - Hardshelljacke