Kako izbrati pravo dolžino palic za nordijsko hojo

Posted by Športni klub Izza ovivnka on oktober 01, 2015
Ko se lotevamo nordijske hoje, je ključnega pomena, da izberemo palice, ki bodo dovolj dolge (oziroma kratke), ker nam bodo le tako služile dobro in bodo maksimalno koristne pri naši aktivnosti. V nasprotnem primeru ne bomo mogli izkoriščati prednosti, ki jih pravilna uporaba palic prinaša. 

Logično je, da smo v dilemi, kako dolge izbrati. Obstaja nekaj pravil, ki se jih moramo držati. Najbolje pa je, če "prepletete" več pravil in se tako izognete napaki pri nakupu. 

Če kupimo dvo ali trodelne, se bomo tem težavam izognili. Pri takšnem nakupu moramo le paziti, da so palice in predvsem navoji kvalitetni. Takšne palice za nordijsko hojo so ponavadi precej dražje od enodelnih primerljivih. 

1. pravilo: 

Palice primemo za ročaje in jih držimo vertikalno ob telesu. Kot v komolcu mora biti približno 90°.

2. pravilo: 

Vsak proizvajalec palic ima izdelano (in ponavadi objavljeno na internetu) tabelo s primernimi dolžinami glede na telesno višino uporabnika

Primer tabele

3. pravilo: 

Svojo telesno višino pomnožimo z 0,7. Ampak litaratura navaja tudi 0,68 in 0,72. Kar pa kar naenkrat prinaša zmedo v našo odločitev.

Primer: Če smo veliki 168 cm, kolikšne palice potrebujemo? 

168 x 0,72 = 120,96
168 x 0,70 = 117,60
168 x 0,68 = 114,24

Glede na to, da so za takšno telesno višino po izračunih primerne 120cm ali 115cm dolge palice, ne vemo katere kupiti. 

Če smo aktivnejši priporočamo daljše, če smo bolj počasni hodci s krajšim korakom pa krajše. 

4. pravilo: 

Palice prodajajo v dolžinah po 5cm. Če nam izračun poda nek vmesni rezultat, je bolje zaokrožiti navzgor. Z daljšimi je lažje hoditi, kakor s prekratkimi. 

5. pravilo: 

Če želimo dolžino palic popolnoma prilagoditi svoji telesni višini, kupimo daljše. Ker je ročaj na palico praviloma pritrjen s silikonom, lahko damo ročaj v vročo vodo, da se zmehča, ročaj snamemo, palico odrežemo in nataknemo ročaj nazaj. Pri tem delu moramo biti pazljivi, če imamo na palici smučarsko tekaško konico, da bomo pri natikanju palice ročaj pravilno obrnili. Tudi sicer je pametno, da 100% vemo, kaj delamo, da ne bomo palice le uničili!

6. pravilo: 

Izposodimo si palice večih velikosti in jih preizkusimo. 


Categories: