Vse o palicah za nordijsko hojo

Posted by Športni klub Izza ovivnka on september 30, 2015
Vsi vemo, da se pri nordijski hoji uporabljajo palice. Večina začetnikov misli, da so enake kakor pohodne, oziroma da so primerne tudi pohodne. Žal (ali na srečo), pa sta to dva precej različna pripomočka. 


palice za nordijsko hojo ≠ pohodne palice 

Seveda se da hoditi tudi s pohodnimi palicami, a takšna hoja ne more biti tehnično pravilna, to se pravi, da niti ne more biti učinkovita, kakor nordijska. Lahko rečemo celo, da hoja z običajnimi pohodnimi palicami ni nordijska hoja. Zakaj je tako, moramo poznati osnovne tehnične zakonitosti nordijske hoje. Z nekaj znanja nam postane jasno, da investicija v nove PALICE ZA NORDIJSKO HOJO ni stran vržen denar ali le kaprica učiteljev nordijske hoje. 

Začenši z glavnimi deli palice, je sestavljena kakor pohodna, se lotimo podrobnega opisa posameznih delov:

ročaja, stebla in konice s krpljico

1. ročaj

Ročaj je tanjši, manj masiven, s tem tudi lažji in na vrhu zaobljen. To je pomembno za pravilno tehniko spuščanja palice, ko roka potuje mimo boka za optimalno iztegnitev roke in najboljši izkoristek odriva. Če bi s pohodno palico poiskušali hoditi tehnično pravilno, bi pa običajni ročaj hitro ožulil.

Ročaj običajne pohodne palice
Ročaj palice za nordijsko hojo
Najboljši ročaji so iz plutovine. Ti so še lažji in ugodni za držanje tudi v primeru, da se nam dlan poti. Uporablja se tudi umetna plutovina, ki se ravno tako obnese dobro, njena prednost je še ta, da se ne obrabi tako hitro, kakor prava. 

Zelo dobro vidna razlika je tudi v paščku. Običajni je le trak, pri nordijsko palici je trak pravzaprav ergonomsko oblikovana rokavička. Ločujemo palici za levo in desno roko. Nekatere rokavične so snemljive z ročaja, kar omogoča enostavno in hitro snemanje palice z roke. To posebno prav pride, ko želimo sneti palico za na primer fotografiranje, brskanje po telefonu, ali pitje med vadbo. Takšna lastnost rokavičke je le praktična in ni nujna za pravilno hojo. Bolj pomembno je, da je rokavička udobna in iz kvalitetnih materialov. Pri nakupu moramo biti pozorni tudi na velikost. Nekateri proizvajalci imajo rokavičke v velikostih S, M in L, kar pomeni, da moramo pred nakupom palico pomeriti, kolikor se to sliši čudno. 

Torej, velikost rokavičke in nastavljiva razdalja med rokavičko in ročajem sta odločilnega pomena pri pravilni hoji. 
Obstajajo tudi palice, ki imajo nordijski ročaj in običajne paščke. Te so ponavadi starejših izdelav, a se z njimi da ravno tako hoditi pravilno, le precej več spretnosti zahtevajo. 

2. Steblo

Pohodne palice so zložljive, največkrat trodelne in zato praktične za spravilo v nahrbtnik na mestih, ker jih ne potrebujemo, oziroma bi nas pri hoji lahko celo ovirale. Če pa se odpravimo na vadbo nordijske hoje, jih potrebujemo ves čas in ni potrebe po zlaganju. Tako so palice za nordijsko hojo največkrat enodelne. Ker tako nimajo navojev, so tudi lažje in težišče imajo na pravem mestu, to je tik pod ročajem. Kvalitetni proizvajalci izdelujejo palice za nordijsko hojo, ki so kljub navojem izredno lahke in navoji so dovolj kvalitetni, da se palice pri večjih pritiskih med našo hojo ne bodo zložile. Po drugi strani pa imajo zložljive palice to prednost, da nam ni potrebno skrbeti, kolikšne moramo kupiti za našo velikost. O tem bom pisala pozneje. 

Vsekakor pa mora biti steblo palice iz kompaktnih in kvalitetnih materialov. Najpogostejši je aluminij. Ta je trden in vzdržljiv, poleg tega pa popolnoma zadovoljiv material za potrebe rekreativca. Boljši rekreativci in vrhunski športniki pa želijo še lažje palice. Te pa so izdelane iz karbona. Tako so lahko 100% karbonske ali iz zmesi, kompozita. Spet ima karbom to napako, da ob prevelikih obremenitvah poči, aluminij pa se le zvije. Običajno je tako, da cena palic raste premosorazmerno s količino vsebnosti karbona. 

3. konica s krpljico

Krpljica je lahko majhna, ker ni potrebe po veliki. Vseeno pa mora biti izdelana iz trdne plastike. Pomembnejša je špica. Izdelana mora biti iz trdnega materiala, obstajata pa dve varianti. Običajna in smučarsko tekaška. Slednja omogoča dobro stabilnost pri vbodu tudi na asfaltu, a tudi običajna je več kot dobra. Ponavadi, ko kupimo palice, poleg v kompletu dobimo še gumijaste čepke. Ti si namenjeni hoji po trdih podlagah (beton, asfalt), a če želimo ohranjati še bolj zdrave sklepe, bomo hodili po mehkejših terenih (gozdne, makadamske poti, travniki), ker pa teh pokrovčkov ne bomo potrebovali. Poleg tega se lahko hitro obrabijo in niso najbolj stabilni niti na podlagah za katere so namenjeni. So pa odlični pri zaščiti konic, ko palice pospravljemo, npr. v avto. 


Gumijasti čepki

Smučarsko tekaška konica

Pohodna konica

Zaključek
Različni proizvajalci ponujajo različne palice. Nekatere so bolj prilagodljive uporabniku, druge manj, vsak zase pa mora vedeti, kakšne potrebe ima in kaj si želi. Vsekakor je nakup pravih palic dobra naložba, če želimo kvalitetno in učinkovito hoditi, pri čemer pa vam bo pomagal tudi učitelj nordijske hoje. Cene se gibljejo povprečno od 40€ navzgor, vse tja do 120€ in tudi več. Za lažjo orientacijo pri nakupovenju naj navedem nekaj boljših proizvajalcev palic za nordijsko hojo, ki imajo zastopništva tudi v naši lepi deželici na sončni strani Alp: One way, Swix, Leki, Start... 

Če se vam poraja še kakšno vprašanje, smo vam na voljo: izzaovivnka@gmail.com. 


Categories: